היום ( 19/12/23), התקיים דיון בנושא ייקור מיסי קניה שיחולו על רכב חשמלי מחודש ינואר 2024.
במסגרת הרפורמה למיסוי ירוק על כלי רכב חשמליים, שבאה במטרה לעודד מעבר למכוניות לא מזהמות וידידותיות לסביבה. בשנת 2019, נקבעה תוכנית מתווה מיסוי על כלי רכב חשמליים, במסגרתה, מופחתות מדי שנה, ההטבות במיסי קנייה המוטלים על כלי רכב אילו. החל מינואר 2024, שיעור מס הקנייה המוטל על רכב חשמליים, יעלה מ-20 ל-35 אחוזים, וכעבור שנה בינואר 2025 תתבטל ההטבה ושיעור המס יעלה ל-83%. רעיון ההטבות הניתנות לכלי רכב חשמליים נקיים מזיהום, בא כתמריץ ועידוד לרכישת מכוניות נטולות פליטה שלא מזהמות ועידוד לסביבה ירוקה.
הדיון, בנושא הקפאת עליית מס הקנייה על רכבים חשמליים התקיים ביוזמתם של הצעתם של חברי הכנסת: בועז טופורובסקי,ששון גואטה, אורית פרקש הכהן, מיכל שיר סגמן, מיכאל ביטון, שרן השכל, ניסים וטורי, זאב אלקין, רון כץ ונעמה לזימי, שדרשו להקפיא עדכון המס לשנת 2024
יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני פתח את הישיבה, וציין כי חברי הוועדה מתנגדים להעלאת המס על רכבים חשמליים בעת זו, שבה לא ניתן לייבא מכוניות באופן סדיר. על כן זה לא הזמן לאור המצב לבצע את השינוי.
ח"כ בועז טופורובסקי: ששינוי המיסוי בעת זו יגרום להתייקרות הרכבים החשמליים ויפגע ברעיון להטמיע מכוניות שאיינם מזהמות.
ח"כ אורית פרקש הכהן: להטיל מס על מכוניות חשמליות זה בניגוד לכל היגיון. מה הרעיון להעלות מיסים שמשפרים את איכות הסביבה. מה גם שזה בניגוד לעמדתם המקצועית של משרדי האנרגיה, איכות הסביבה והתחבורה.
ח"כ אופיר כץ: אי הוודאות למחירים יביא לכך שהציבור לא ירכוש מכוניות חשמליות.
ח"כ חאמד עמר: מטילים מיסים על רכב חשמלי בו בזמן שהוא מהווה רק 2% מכלל הצי בישראל. בכל העולם מעודדים רכבים חשמלים. צריך לעודד רכישה במתן תמריצים.
ח"כ אליהו רביבו: אם טוענים שהרצון להעלות מס הוא כתוצאה מירידה בהכנסות מס הבלו, מדוע לא מכוונים לאפיקים אחרים כגון: מס גודש או מס נסועה?
קובי בליטשטיין- מנכל משרד האנרגיה והתשתיות: העלאת מס בעת זו יביא לאי כדאיות כלכלית לרכישת רכבים חשמליים. השינוי יגרום להתמתנות המהפכה החשמלית. המתווה שנקבע ב- 2009 ועודכן ב- 2019, אך לא נלקחו בו כל התרחישים שקרו במהלך תקופה זו.
גיא סמט, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: כלי רכב מזהמים ומהווים כ- 40% ממרכיב הזיהום. במדינות אירופה מתמרצים או קונסים יצרנים שלא עומדים ברמת פליטות נאותה. ישראל צריכה ליישם מודל זה ויביא להטמעת מכוניות חשמליות לא מזהמות. המתווה הנוכחי המדינה לא תעמוד בייעדי איכות הסביבה.
ספיר איפרגן מנהלת תחום תחבורה במשרד האוצר: מתן של 35% זו הטבה מפליגה. בשנתיים האחרונות ראינו גידול משמעותי בכמות הרכישה של מכוניות חשמליות. המגמה שלנו לעודד את השימוש בתחבורה ציבורית.
סיכום הדיון בוועדת הכספים: יו"ר ח"כ משה גפני נעל את הדיון וציין כי חברי הוועדה מאוחדים בדעתם נגד העלאת המס בעת זו. אפנה לשר האוצר ומנכ"לו, בבקשה לדחות את יישום הפעימה בינואר. באם לא תתקבל החלטת הוועדה, נצטרך לבחון את כוחה של הוועדה.
במקביל, הוגשה בכנסת הצעת חוק שתתקן את מתווה המיסוי לרכב חשמלי הנוכחי, כך שייטיב עם רכבים חשמליים עממיים לעומת היוקרתיים. כאן מדובר בתהליך חקיקה שיימשך כמה חודשים.