נהיגה תחת השפעת אלכוהול.


נהיגה תחת השפעת אלכוהול
שתיית אלכוהול הפכה לנורמה בכל אירוע או בילוי חברתי. השתייה נחשבת כחלק מהתרבות בקרב הציבור הרחב ובכל שכבות הגיל אך לצד ההנאה יש גם סכנה, השתייה פוגעת ביכולות הנהיגה שלנו, יכולת הריכוז יורדת וחוסר שליטה הוא תופעה אופיינית למצב. נתוני התאונות מעידים על מעורבותם של השתיינים בתאונות רבות וקשות.
"בסך הכול שתיתי שתי בירות… אני יודע לשתות… אני נוסע פה קרוב עד הבית…" אמרות אילו ואחרות, אינם מרגיעות משום שכבר מהמשקה הראשון כמות האלכוהול משפיעה על גוף האדם , ועל יכולות הריכוז והנהיגה. עיקר התאונות שנגרמו בהשפעת אלכוהול קרו בזמן קצר מתחילת הנסיעה, בשעות הלילה או הבוקר המוקדמות. בשנים האחרונות פרחו עסקי הפאבים בישראל ונהפכו למקום בילוי נורמטיבי. המשקה הנפוץ הוא בירה, אך חלה גם עליה בביקוש למשקאות חריפים. נתוני משטרת ישראל מעידים על כך ש כ- 5 אחוזים מהמעורבים בתאונות קטלניות היו תחת השפעת אלכוהול, עוד מתברר כי 58 אחוזים מהמעורבים בתאונות תחת השפעת אלכוהול היו נהגים בגילאי 25-44 שנים. הנהגים הצעירים מעורבים בכ- 24 אחוז מהתאונות מסיבות אלו.
מהי מנת משקה (נהג רגיל) ?
כוס בירה 5 אחוז אלכוהול בנפח שליש ליטר.
גביע יין 13 אחוז אלכוהול בנפח 120 מיליגרם.
כוסית ליקר או קוקטיל- 20 אחוז אלכוהול בנפח 60 מיליליטר.
כוסית ווסקי או ודקה- 40 אחוז אלכוהול בנפח 30 מיליליטר.
עדכון ! במקרה של נהג צעיר/חדש או נהג מקצועי הסף החוקי מוגבל ל- 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף או 10 מיליגרם אלכוהול ב- 100 מילילטר של דם. מכאן שכמעט כל כמות עוברת את הסף החוקי.
כיצד משפיע האלכוהול על הנהג?
ההשפעה משתנה מאדם לאדם, ותלויה במבנה הגוף, במשקל, בגיל הנהג ורמת הלחץ הנפשי שלו. גם למין יש חשיבות, נשים מושפעות קצת יותר.
האם יש הבדל בשתייה בין אדם גבוה ונמוך?
אדם במשקל נמוך חשוף יותר להשפעת אלכוהול מאדם במשקל גבוה.
האם יש הבדל בין נשים וגברים?
נשים חשופות יותר להשפעת אלכוהול ועל כן צריכות לשתות פחות.
האם השפעת האלכוהול היא רק בריכוזים גבוהים?
השפעת האלכוהול מתחילה כבר בריכוזים נמוכים המצויים בגוף, ומי ששותה מתקשה להבחין בה.
מהם המאפיינים של השפעת האלכוהול?
צמצום בשדה הראיה, בעיות ריכוז, התארכות בזמן התגובה, ביטחון מופרז, דיבור לא תקין.
כיצד מתבטאת נהיגה תחת השפעת אלכוהול?
צורת הנהיגה תחת השפעה מתאפיינת בהתארכות התגובה ומרחק העצירה, בנסיעה על קווי הפרדה או בשוליים, פנייה לא נכונה, נסיעה מהירה בחוסר שליטה, אי הקפדה על שמירת מרחק וסטייה לא ברורה מנתיב.
מה משך הזמן שבו האלכוהול משפיע על הנהג?
עיכול האלכוהול לאדם ממוצע, מתבצע בקצב של מנת משקה אלכוהול אחת, בכל 45 עד 60 דקות. מהילת אלכוהול במשקה מוגז מקצרת ומזרזת את זמן ספיגת האלכוהול בדם.
האם אפשר למתן את השפעת האלכוהול?
מומלץ לאכול לפני שתיית אלכוהול. כדאי למהול משקאות במים או קרח או להוסיף מיצים למשקה. רצוי להימנע מלערבב משקה אלכוהול עם משקה תוסס. לשתות באיטיות ובהדרגה.
אם שותים לא נוהגים !
יש לוודא כי זה שנוהג במכונית, הוא מי שלא שתה, לנסוע עם חברים או בתחבורה ציבורית או להזמין מונית.
עדכון ! תקנת האלכוהול בנהיגה הוחמרה
תקנת התעבורה קובעת כי נהג שיכור נחשב כל מי שבזמן נהיגה בליטר אוויר אחד בריאותיו מצויים 240 מיקרוגרם אלכוהול. או שבדמו מצויים 50 מיליגרם אלכוהול ב- 100 מיליליטר של דם.
לאחרונה עודכנה התקנה ונקבע כי מידת האלכוהול המותרת במקרה של נהגים חדשים, צעירים, ונהגים ברכב שמשקלו מעל 3,500 ק"ג (בעיקר נהגים מקצועיים), היא: 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף או 10 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר דם.
אמינות מכשיר "הינשוף"- בשנת 2010 בית משפט השלום הטיל ספק באמינות מכשירי המדידה בהם עושה המשטרה שימוש (הינשוף) וקבע שרף האכיפה צריך לעמוד על 400 מיקרוגרם. לאחר ערעור המדינה ובחינת הנושא מחדש ע"י מומחים נדחתה הקביעה הזו בבית משפט המחוזי בראשות השופטים נועם סולברג, ד"ר יגאל מרזל ודוד מינץ. השופטים קבעו כי נהג הנושף למכשיר וימצאו 290 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר, יחשב לשיכור. עוד נקבע כי מכשיר הבדיקה מסוג "ינשוף" נחשב אמין.
© כל הזכויות שמורות
להדפסה

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

אוטוקום ניוזלטר

לקבלת מבזקי רכב בנושאי חדשות רכב, צרכנות בתחבורה ומבחני דרכים מלאו פרטים:

רכב שחור