כנס של פורום מנהלי איכות הסביבה

כנס של פורום מנהלי איכות הסביבה, ע"ש רן ביטון ז"ל, נערך ב– 9/5/17. בכנס נידונו נושאים שונים הקשורים בסביבה ירוקה בתחבורה.

15/5/17
כנס פורום איכות הסביבה, התמקד הפעם בפתרונות תחבורה מתקדמים תוך התייחסות לפליטת המזהמים מכלי התחבורה, ביבשה ובאוויר. במרכז הכנס, הצגת מודל רשות שדות התעופה ולאחר מכן סיור מקצועי בשטחי נתב"ג.

אירס רז מנהלת היחידה לאיכות הסביבה ברשות שדות התעופההציגה את מודל איכות הסביבה באתרי הרשות שחולשת על 8 שדות תעופה עם שדה רמון שיפתח בקרוב ומיועד למעבר של כ– 4 מיליון נוסעים בשנה. בנתב"ג, בעקבות רפורמת "שמים פתוחים" עוברים בנתב"ג כ– 18 מיליון נוסעים. תוכנית איכות הסביבה שלנו מתבססת על המטרות הבאות: דרישות החוק והעמידה בהם. איזון בין דרישות הרשות לצרכי הסביבה. ליווי מקצועי לעובדי הרשות ושיפור הביצועים בתחום איכות הסביבה ברשות.

קיימות ברשותהשיטה היא שההנהלה קובעת מדיניות ויעדים לצמצום המפגעים. הפעילות מתבצעת תוך שיקולים כלכלים ובהתאם לתקנים נדרשים. הרשות מבצעת בנייה ירוקה, חוסכת באנרגיה, עם שימוש בגז טבעי, מבוצע מחזור מים ורכש ירוק. עוד מתבצע מעבר למדפסות מרכזיות ולא אישיות.

נחום יהושע, כלכלן ראשי של מנהל הדלק והגזבמשרד האנרגיה והמים סקר את עבודת המטה שנעשתה במשרדו לניתוח חלופות הנעה רבות ביחס לרכבים כבדים. נמצא, כי גז טבעי דחוס (CNG) נהנה מיעילות כלכלית, יעילות אנרגטית וביצועים סביבתיים גבוהים ביחס לאפשרויות התדלוק העתידיות השונות. הגז טבעי אינו נחשב כטכנולוגיה עתידנית והוא פופולארי כיום במדינות שונות בעולם. על מנת לקדמו בישראל, המדינה נדרשת לסייע בהקמת התשתית והסדרת הרגולציה. אחד החסמים העיקריים הוא תחנות תדלוק ותשתיות הולכת גז שתגיע אליהן. כיום פועלת בישראל תחנה אחת כזו בלבד. התקווה שהמהלכים שמקדמים משרדי הממשלה יביאו לכדאיות גבוהה יותר, כך שתוך 5 שנים נראה כבר כ-5-10% מהמשאיות והאוטובוסים בהנעות חלופיות.


דניאל צוקר מהמנהלת לתחליפי דלקים במשרד ראש הממשלה
, אמר כי פעילות המנהלת קיבלה תקציב של 3 מיליארד דולר, לעשור הקרוב. התקציב ישמש למגוון פעילויות וביניהן תמיכה במרכז ניסויים. מטרת המנהלת, להפוך את ישראל לסביבה עסקית תומכת ל-500 החברות הפועלות בתחום ולהפוך אבן שואבת לפיתוח תחום ידע זה. התחבורה העתידית, תהיה יעילה יותר באמצעות אפשרויות הנעה מתקדמות, אך גם בזכות תכנון שיתופי ומחובר, שיקל על נסיעות המשלבות כלי תחבורה שונים ויעודד נסיעה בכלי רכב מלאים יותר. צוקר הסביר כי ההוצאה על תחבורה בישראל מגיעה ל-55 מיליארד ₪ בשנה, מדובר בהוצאה השנייה אחרי עלויות דיור. את העול הכלכלי הזה מבקשת מנהלת תחליפי דלקים להפוך למנוע הצמיחה הבא של המשק. אחת האפשרויות בתחום זה היא יישום רכבים חשמליים, המראים גידול של 50% כל שנה. כיום, רכב חשמלי משתלם למי שנוסע מעל כ-20,000 ק"מ בשנה. ירידת המחירים המתמדת צפויה להביא לכך שב-2020 תרד עלות הסוללות באופן שהרכב יהפוך משתלם לכל כיס. טעינת הרכבים האלה מתחלקת לטעינה איטית של כ-4 שעות (בזרם עקיף – AC) ולטעינה מהירה (בזרם ישיר – DC) שתבוצע בחניונים, מרכזי קניות וכו, בהם ניתן יהיה לטעון את הסוללה בתוך כרבע שעה. כל יצרני הרכב פעילים כיום בתחום הרכבים החשמליים. הם צפויים לצאת לשוק עם יותר דגמים בכל שנה. במקביל לפיתוח הרכבים עצמם, מתפתח גם שוק פעיל סביב שימוש חוזר בסוללות, שכנראה ישמשו לאגירת אנרגיה. הערכה כי בין השנים 2017-2018 תהיה שנת הפריצה הן לרכבים חשמליים ולרכבים המונעים בגז טבעי דחוס. ההנעה החשמלית מתאימה במיוחד לאוטובוסים עירוניים, ותצמצם את המטרדים הרבים שהם גורמים כיום בזיהום אויר ורעש. פתרון זה מיושם כבר כיום בארה"ב ובאירופה בצורה חלקית, והוא יעביר את פליטות מזהמי האויר מגובה האף של האוכלוסייה ברחובות לארובות תחנות הכוח, שם ניתן להתקין מסננים מתאימים ולהפחית זיהום.

עו"ד והכלכלנית ענת משה מ-DHV, התייחסה לתכנית הלאומית לצמצום זיהום אויר מרכבי דיזל במשרד להגנת הסביבה. בניתוח של נתוני הנסועה לפי סוגי רכבים והיקפי הזיהום המיוחסים להם נמצא כי בעוד שרכבי הדיזל הכבדים, אחראים רק לכ-20% מהנסועה, הם תורמים 80% מזיהום האוויר הנגרם מתחבורה. בפרט, נמצא כי רכבים בתקן יורו 3 ומטה, המהווים רק כ-33% מכלי הרכב הכבדים, תורמים 65% מזיהום האוויר. לכן, נמצאים רכבים אלה במוקד הטיפול של משרדי הממשלה. המשרד להגנת הסביבה יעודד מעבר לרכבים נקיים יותר, ובמקביל יטיל על ציי רכב הכוללים מעל 100רכבים מגבלות על שימוש ברכבי דיזל מתחת לתקן יורו 4, אשר פועלים ללא מסנני חלקיקים.

© כל הזכויות שמורות
להדפסה

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

אוטוקום ניוזלטר

לקבלת מבזקי רכב בנושאי חדשות רכב, צרכנות בתחבורה ומבחני דרכים מלאו פרטים:

רכב שחור