סעו ברכה – איך אפשר לחסוך בהוצאות הרכב ?
10 טיפים וכלים לחסכון בהוצאות הרכב המשפחתי
מאת: זאב נחמנזון צילום: shutterstock
בשנת 2017, לראשונה מזה 5 שנים, נרשמה ירידה במסירת כלי הרכב החדשים בישראל. אמנם עלו על הכביש 281,563 מכוניות בשנה זו, אך מדובר בירידה של 1.8% משנת 2016. אחת הסיבות העיקריות לירידה זו היא ניהול אשראי מתון יותר ומפוקח מצד הבנקים וחברות האשראי, וזאת בצד ההבנה שהעומס בכבישים לא מפסיק לגדול והפקקים מתארכים, כך שיש פחות עניין בהשקעה ברכבחדש.
הכל מתנקז להוצאות הרכב. מאחר ומדובר בנכס השני בשוויו הכספי (אחרי הדירה) עבור רוב המשפחות בישראל – חלות עליו הוצאות שוטפות לא מבוטלות, שמגיעות לאיזור 2,300 ₪ לרכב ממוצע. בהחלט יש דברים שבהם לא כדאי לחסוך, כדוגמתביטוח מקיף לרכב (במיוחד כשמדובר ברכב חדש או יקר), או תחזוקה שוטפת החיונית לשמירה על כשירות ולמניעת בלאי ותקלות שיגררו אחריהן תיקונים יקרים. עדיין – יש לא מעט מקומות בהם ניתן להפחית עלויות ולהתייעל בכל הקשור לאחזקת הרכב. אנחנו מעלים על הכתב כמה טיפים וכלים לחסוך. אם חידשנו שלכם משהו – הרווחתם, אם תיישמו חלק מהדברים האלו – הרווחתם יותר.
נסו בעצמכם
טיפולים שוטפים ותחזוקה בהתאם להגדרות יצרן הרכב כדאי מאד לעשות במוסך מקצועי, אך יש לא מעט טיפולים פשוטים שכל אחד ואחת מאיתנו יכולים לבצע בעצמנו. החלפת גלגל, החלפת מגבים בלויים, החלפת נורות שרופות, בדיקת שמן ומים ומילוי שלהם הם משהו שלומדים פעם אחת ומאז יודעים לעשות את זה.
נקו בעצמכם
פסח בפתח, וזהו פתח הזדמנויות להקפצת מחירים של חברות שטיפת הרכב הנמצאות בביקוש שיא. ניקיון רכב מלכתחילה אינו זול (אם כי מדי פעם ניתן למצוא בתחנות דלק מבצעים לשטיפת הרכב, מותני תדלוק כמובן), אך תמיד יהיה יותר חסכוני לנקות אותו בעצמכם. שטיפה באמצעות דלי, מים, קצת סבון ומטליות לוקח פחות זמן ממה שאנחנו חושבים, יש בזה גם מן התראפיה ולזה מצטרפת תחושה טובה בסוף התהליך. אין לכם זמן? הילדים ישמחו לנקות, ומעבר לחסכון תוכלו להרוויח מזה חוויה משפחתית. חשוב לציין כי ניקיון הרכב אינו רק עניין אסתטי אלא שמירה על שלמות הרכב המונעת כתמי פח או נזקי צבע.
תדלקו בעצמכם
אם תשימו לב ברוב תחנות הדלק יש פחות עמדות לתדלוק עצמי. זהו לא רק מהלך שיווקי של חברות הדלק – רובנו פשוט מתעצלים לצאת ולתדלק במו ידינו. ה"עבודה הקשה" הזו חוסכת כ-30 אגורות לליטר, או כ-15 ₪ בממוצע לתדלוק. אם אתם מתדלקים פעם בשבוע – החסכון מגיע ל-780 ₪ בשנה.
סעו נכון
נהיגה נכונה ומודעת גם חוסכת דלק וגם מצמצמת בלאי בחלקי הרכב השונים. אם תסחטו את דוושת הגז או תאיצו ותאטו – תגרמו לצריכת דלק מוגברת. נסיעה במהירות קבועה ועקבית חוסכת דלק. סיבובים חדים, בלימות חדות ונהיגה פרועה מובילים לבלאי מהיר יותר של צירים ומיסבים, שחיקה של בלמים ונזק מצטבר יותר למנוע. אם רכבכם חדיש ומאובזר בבקרת שיוט – נצלו אותה.
אבזור במערכת התרעה ובטיחות
נכון שמדובר על מהלך בו אתם דווקא נדרשים להוציא כסף, אבל – מערכות ההתרעה והבטיחות לרכב מזכות אתכם בהנחה באגרת הרישוי לרכב וגם להנחה בביטוח הרכב, כך שיש כאן יתרון כלכלי. מעבר לכך, יעילותן של מערכות אלו משמעותית למניעת פגיעות ותאונות שהן גם לא נעימות, וגם כרוכות בעלויות כספיות.
סעו בדרך הנכונה
טעינה של המכשיר הסלולרי שלכם עולה הרבה הרבה פחות מתדלוק של הרכב שלכם. גם אם אתם מכירים את הדרך בעל פה, במידה ומדובר בנסיעה של חצי שעה ויותר – השתמשו בתוכנות ניווט מקוונות כדוגמת Waze, שאמורות להוביל אתכם ליעד בדרך הקצרה והחסכונית ביותר.
סעו בהתאם לחוק
תאמינו או לא, גם דוחו"ת תנועה וחנייה הם חלק מהוצאות הרכב שלנו וחייבים להתייחס אליהם ככאלו. דוחו"ת יכולים להאמיר מסכום של 100 ₪ ל-1,500 ₪, בהתאם לסוג העבירה. הקפידו על ציות לתמרורים ולחוקי התנועה – גם בשביל הכסף וגם בשביל שמירה על חיים.
צאו בזמן המתאים
לעתים רבות יציאה של רבע שעה מוקדם יותר מהבית או מאוחר יותר מהעבודה יכולה להציל אתכם מפקקים אינסופיים ובזבוז אדיר של דלק ובלאי לרכב. נסו להמנע ככל הניתן מנהיגה בשעות העומס.
שמרו על אוויר בצמיגים
רבים לא יודעים, אך אחד הגורמים הראשיים לצריכת דלק מוגברת הוא כושר הסחיבה של הרכב. צמיגים בהם חסר נפח אוויר מאמצים את המנוע ודורשים יותר כוח בנסיעה. על כל צמיג ובדפנות דלת הנהג אמור להופיע לחץ האוויר התקני בצמיגים, וכדאי מאד למלא אותם אחת לחודש. מעבר לכדאיות הכלכלית זהו גם עניין בטיחותי.
אל תתפתו לתרבות המותגים
עולם הרכב מוצף במותגים אשר כמו בכל תחום אחר מביאים איתם תדמית גבוהה ומחירים גבוהים בהתאם. חלקי חילוף לרכב ניתן להשיג בדרך כלל מכמה יצרנים שונים. כדאי לבדוק מחירים של צמיגים, רכיבים דיגיטליים, מערכות מולטימדיה, נורות ועוד ולהשוות ביניהם. לא פעם תמצאו פתרונות איכותיים מספיק של חברות פחות מוכרות בעלות נמוכה יותר.
בסופו של דבר, יש עוד דרכים רבות לצמצם הוצאות רכב מבלי לפגוע בתחזוקתו ובאיכות החיים שלכם. אל תתפשרו על בטיחות בשום אופן, אך שמרו על התנהלות נכונה – ותחסכו לעצמכם ובעצמכם.