ועדת הכספים בכנסת, תקיים דיון ביום ד' 5/2/25 בשעה: 10:00 בנושא: הצעת צו תעריף המכס, הפטורים ומס קנייה על טובין ותיקון הוראת שעה, המתייחסים למדיניות מיסוי ירוק ומיסוי כלי רכב חשמליים. הוועדה אמורה לאשר את המקור התקציבי שאפשר לקביעת מס קנייה על כלי רכב חשמליים בשיעור של 45% והגדלת המיס על כלי רכב מונעי בנזין וסולר הנכללים במסגרת "מיסוי ירוק" הכוללת 15 דרגות זיהום. הדיון, הינו המשך לדיון שהתקיים בחודש דצמבר וקבע סופית את מתווה המס לשנת 2025 מתוקף הוראת שעה עד ליום ה- 31/12/25.
עמדות ארגון מנהלי תחבורה שמאגד את החברות במשק להם ציי רכב משמעותיים, כפי שהוגשו לועדת הכספים, בעניין מדיניות המיסוי העתידית. עליית מס הקניה על רכבים חשמליים מתחילת השנה ל- 45% ואי הוודאות לגבי מתווה המיסוי העתידי, מהווה גורם משמעותי בשיקולי חברות להם ציי הרכב בכדאיות למעבר לכלי רכב חשמליים. עם הכוונה לבטל את המתווה בינואר ,2026 ולהעלות את המיסוי ל- 83% , ולהחיל מס נסועה משנת 2026 על כלי הרכב החשמליים, מסתמן כי המהלכים יפגעו משמעותית בתהליכי הסבת ציי הרכב לחשמליים מהשיקולים הבאים:
שיקול כלכלי – מחירי הקנייה של רכבים חשמליים יעלו משמעותית בעשרות אלפי שקלים ויתייקרו בייחס לרכבי בנזין ודיזל. בהתחשב בדרישה להשקעה בתשתיות טעינה מנוהלות, לא תהיה כדאיות כלכלית למעבר לרכב חשמלי.
מדיניות מתמרצת – ביטול ההטבות במס קנייה, אגרות רישוי והטלת מס נסועה משנת 2026 מבטלות למעשה את כל התמריצים הניתנים ויהוו חסם נוסף לכדאיות המעבר לכלי רכב חשמליים, שכן אין בה כל תמריץ להיפך.
עלויות טעינה – מס הנסועה הצפוי בסך 15 אג' לק"מ, אינו מתייחס לתעריפי הטעינה אותם משלמים על השימוש בטעינה במרחב הציבורי, שגם עליהם מתבססים בציי הרכב, שהינה יקרה ועומדת על כ- 2.5 ₪ ל-1 קוט"ש. (רכב צורך בממוצע כ- 500 קוט"ש בחודש).
שווי שימוש לרכב צמוד – שווי השימוש, מתבסס על שיעור של 2.48% ממחיר הרכב. התייקרות מחירי המכוניות ההיברידיות והחשמליות כתוצאה משערי מטבע ומתנאי ייבוא כלי הרכב לישראל עקב סגירת ים סוף למעבר אוניות ומעליית מסי קנייה ל- 45% על רכב חשמלי, וביטול ההטבות לרכבים היברידיים, הביאו לעליית מחירים באלפי ₪, שתעלה פעם נוספת עם גמר מלאי כלי הרכב ששוחררו מהמכס בסוף שנת 2024. ההטבה הניתנת לרכבים חשמליים בסך: 1,350 ₪ תקפה על פי הוראת שעה עד ל- 31/12/25, אינה ריאלית ולא תהווה עוד תמריץ לעובדים הבוחרים ברכב חשמלי. בנוסף, לא ברור כיום למחזיקי הרכב הצמוד, האם ההטבה הניתנת לרכב שאינו מזהם, תחודש או תתבטל בשנת 2026. מכך העובדים מצויים בחוסר וודאות בכל הקשור לבחירה ברכב מונע חשמלי. יש לדעתנו לבצע עדכון לשיעור ערך ההטבה הניתנת למחזיקי רכב חשמלי כך שתהיה תואמת לממוצע מחירי כלי רכב חשמליים ותוצמד לרמת מחירי הרכב ולא למדד.
רכבים מסחריים חשמליים- כיום, אין הטבות לרכבים מסחריים מסוג N1 במשקל שעד ל- 3,500 ק"ג. בישראל, רק רכבים מסחריים כבדים יותר N2 ו- N3 , נהנים מהטבות מס בהם: קיזוז במע"מ ופטור מתשלום שווי שימוש. עובדה זו, גורמת לכך שחברות רוכשות רכבים מסחריים כבדים במשקל ומזהמים יותר ללא כל צורך. על כן, בישראל נמכרים כ- 47% רכבים מסחריים מסוג N1 מכלל המסחריות לעומת אירופה שבה נמכרים 84% רכבים מסחריים מסוג N1. יש לדעתנו להטיב גם עם כלי רכב N1 במשקל של עד 3,500 ק"ג המונעים על חשמל.
צילום: אוטוקום