מכוניות אוטונומיות כדאי לדעת


צילום: shutterstock

המכוניות האוטונומיות
הן חכמות, הן בטוחות, הן יכולות לחסוך הרבה זמן וכסף והן מבטיחות עתיד ירוק יותר. כל מה שרציתם לדעת על מכוניות אוטונומיות ולא העזתם לשאול.
30/11/16
חובבי רכב מושבעים מוצאים את עצמם לא פעם מחפשים מידע באינטרנט, או מהרהרים איך צפוי להראות מושב המכונית שלהם בעוד כמה שנים. נכון, הרשת מלאה בפרטי ומשחקי טריוויה מעניינים על רכבים (את רובם ניתן למצוא רק באנגלית אבל יש סנוניות ראשונות, כמו חידון הרכב המקיף והמשעשע הזה, למי שירצו עוד פיקנטריות אחרי הכתבה הזו). אולם מבין כל הפנטזיות של חובבי רכב, נראה שאחת קרובה להגשמה יותר מאי פעם המכוניות האוטונומיות, מסתבר, כבר ממש מעבר לפינה, והן מביאות איתן בשורות וחידושים שצפויים להשפיע לא רק על סביבת הנהיגה שלנו. גוגל הצהירה ששנת 2018 תהיה השנה שבה המכונית האוטונומית תפרוץ לשוק, אך רוב האנליסטים מעריכים כי זה יקרה בכלל בשנת 2030. כך או כך, אנחנו מתקרבים בצעדי ענק לעידן עתידני שישפיע על משקי הבית של כולנו. כ-30 חברות ענק, הן מתחום הפיתוחים הטכנולוגיים המתקדמים (רובוטיקה, מחשוב חכם, ניטור ועיבוד מידע) והן מתחום ייצור הרכב, מתחרות על פיתוח טכנולוגיית המכונית האוטונומית. מי תפרוץ ראשונה ותעבור את תקרת הרגולטורים? בשלב זה, אפשר רק לנחש. בין החברות המובילות בשלבי הפיתוח נמצאות גוגל, טסלה, מייקרוסופט, אפל, מובילאיי הישראלית, וכן יצרניות מתחום שוק הרכב המסורתי ביניהן ג'נרל מוטורוס, אאודי, הונדה ועוד. על אף שזוהי השקעה כספית עצומה, גם ממשלות מביעות בה עניין. ממשלת ארה"ב לבדה הצהירה כי תשקיע 4 מיליארד דולר בפיתוח הטכנולוגיה. סין צפויה להפוך לאחת ממובילות השוק (נתח שוק של בערך 30%) וכבר בימים אלה נבחנת תכנית לשינוע תחבורה ציבורית חכמה ללא נהג.
אוהבים לאהוב אותה
הפיתוח הטכנולוגי המאסיבי שנדרש לבניית המכוניות האוטונומיות, מהווה רשת ענפה של תת-מערכות מתוחכמות, המשתלבות לכדי מגמה חדשה באבולוציה של ההתניידות שלנו. בדומה לשינויים הרבים שחלו מרגע שעברנו מעגלות הסוסים למכוניות, המעבר למכוניות האוטונומיות יהיה, לדעת רבים, שינוי דרמטי של האופן בו אנחנו תופסים ניידו­ת.

הנה כמה דברים שכדאי לדעת על מכוניות אוטונומיות:
טכנולוגיה עתיקה – הטכנולוגיה העומדת בבסיס המכונית האוטונומית קיימת כבר מ-1930, מה שאומר שהיא נחקרת כבר כמעט 100 שנים.
חוסכים חיים – על-פי הערכות המומחים, המעבר למכוניות אוטונומיות צפוי להציל את חייהם של כ-10 מיליון אנשי ברחבי העולם בכל עשור.
שיוון בנטל – מכונית ללא הגה תאפשר גם לעיוורים, נכים, צעירים ושיכורים להתנייד.
מזהות אותך – המכונית האוטונומית יודעת לזהות מיקום, כיוון, אוריינטציה ומהירות של כל עצם סביבה. שימוש במכ"ם, לייזרים, מצלמות חכמות, כל אלה מאפשרים למכונית האוטונומית לזהות הבדלים רגישים בין כל עצם הנמצא במרחב הנסיעה, וכך צפויות להימנע כל הסכנות הפוטנציאליות. הטכנולוגיה המתוחכמת יודעת להבדיל בין מדרכה, הולך רגל, רוכב אופניים, מכונית, סימני תנועה, רמזור ואפילו את אופי סלילת הכביש וסימוניו.
רואה לך בעיניים – שדה הראייה של המכונית האוטונומית ומרחקו גדולים לאין שיעור מאלה של העין האנושית. המכונית האוטונומית של גוגל למשל, יכולה לראות 183 מטר קדימה, מרחק שווה ערך לשני מגרשי כדורסל.
רואה גם בחושך – המכונית האוטונומית של פורד יכולה לנהוג בחושך מוחלט.
הן ירוקות – בעולם בו נחלוק מכוניות במקום שהן ישבו רוב הזמן בחניון העבודה או בניין המגורים, אפשר רק לדמיין את המשמעויות באשר לצמצום משמעותי של פליטת פחמן וההשפעה החיובית על איכות הסביבה. בנוסף, ככל שיתפתחו המכוניות האוטונומיות ויצריכו פחות אמצעי בטיחות או הגנה, יקטן גודלן ויתאפשר שימוש בחומרים קלים יותר לבנייתן. זה בתורו יאפשר שימוש בבטריה כמעט בכל רכב וזו כבר בשורה של ממש בתחום איכות הסביבה.
המכוניות האוטונומיות כבר כאן – מכוניות אוטונומיות נסיוניות ניווטו את דרכן דרך עשרות מדינות, ומאות אלפי קילומטרים. הניסויים של גוגל לבדה הסתכמו ב-55 דגמי אבטיפוס שעשו ביחד 2.25 מיליון קילומטרים ברחבי ארה"ב.
בנו עיר שלמה במיוחד בשבילן – כדי לבחון את כל התרחישים הבעייתיים בנהיגה סביבה עירונית (כביש משובש, נתיבים לא מסומנים, צומת מ-4 כיוונים וכו'), נבנתה במיוחד עבור המכוניות האוטונומיות עיר זעירה, על-ידי חוקרים באוניברסיטת מישיגן ובשיתוף משרד התחבורה האמריקאי, שנקראה Mcity.
הראו לי את הכסף
אפשר היה לחשוב שהמכוניות האוטונומיות יהיו נחלתם של העשירון העליון והמעמד הבורגני בלבד. מסתבר שלא. עלות המכוניות האוטונומיות או מערכות אוטונומיות שישדרגו את הרכב שלכם, צפויות לצנוח באופן דרסטי. אם בשנת 2014 טכנולוגיית הרכב האוטונומי העלתה את מחיר המכונית בכ-100,000 דולר, ההערכה היא כי עד שנת 2035 עלות התוספת תהיה כ-3,000 דולר בלבד. בנוסף, המכוניות האוטונומיות צפויות לעודד מעגל חיובי של צמצום כמות המכוניות למשק בית, כך שסך המכוניות על הכבישים עצמם ירד. פירוש הדבר הוא חסכון עצום בזמני נסיעה, עומסי תנועה, עלויות דלק ואפילו חיסכון בעלויות ביטוח הרכב ותיקונו. שוק המכוניות האוטונומיות גם יעודד השכרת רכבים וכך יצמצם רכישה – את המכוניות אפשר יהיה אפשר לזמן באמצעות מערכות הניווט החכמות הקיימות. מכיוון שמדובר בשחקן חדש ורב עוצמה שבכוחו לשנות דינאמיקה מורכבת של יחסי שוק קיימים, בעתיד אפשר לצפות משחק רגולטיבי מעניין, מאבקי שוק ושיתופי פעולה חדשים. חברות הרכב מתכוננות לכל מיני תרחישים ומנטרות את הפעולות העתידיות שלהן.
להדפסה

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

אוטוקום ניוזלטר

לקבלת מבזקי רכב בנושאי חדשות רכב, צרכנות בתחבורה ומבחני דרכים מלאו פרטים:

shutterstock_445850944(1).jpg