שימוש בטלפון בעת נסיעה

מותר לנהג לגעת בטלפון בזמן נסיעה אם הוא בדיבורית


בית משפט פסק שמותר לגעת בזמן נסיעה בטלפון כאשר הוא בדיבורית וביטל קנס של 1,000 ₪ ו- 8 נקודות חובה.

6/10/20

שופט בית המשפט לתעבורה בחיפה אור לרנר זיכה מחמת הספק, נהג שקיבל דוח תנועה על שימוש בטלפון בזמן נהיגה. הנאשם, נשפט כי נהג ברכב בניגוד לתקנה 28א' לתקנות התעבורה, שקובעת: כי חובה להחזיק בהגה בשתי הידיים בזמן נסיעה. נוהג רכב חייב להחזיק בידיו את ההגה או הכידון כל עוד הרכב בתנועה, אולם רשאי הוא להסיר יד אחת מן ההגה או הכידון אם עליו לעשות בה דבר להבטחת פעולתו התקינה של הרכב או לקיום כללי התנועה.

המשמעות לתקנה, בעת שהרכב בתנועה, הנוהג ברכב לא יאחז בטלפון קבוע או נייד, ולא ישתמש בהם ברכב אלא באמצעות דיבורית לא ישלח או יקרא מסרון SMS, בתקנה, מוגדרת ה- "דיבורית" – התקן המאפשר שימוש בטלפון בלא אחיזה בו ובלבד שאם ההתקן מצוי בטלפון, הטלפון יונח ברכב באופן יציב המונע את נפילתו. "טלפון" &ndash מוגדר כמכשיר המיועד לתקשורת אשר קיימים בו לחצנים לחיוג.

הנאשם לא הודע באשמה וטען להגנתו כי הנסיבות לרישום הדוח ע"י שוטר התנועה לא הוכיחו כי ביצע עבירה. לטענתו הטלפון היה בדיבורית הקבועה ברכבו. אין עבירה של הסטת מבט ומותר לנהג להשתמש בטלפון המותקן ברכב וללחוץ על המקשים.

המאשימה ביקשה להעדיף את גרסת השוטר על פני הנאשם וטענה כי בכל מקרה, עצם הורדת היד מההגה לצורך מענה לשיחה אינה נדרשת לצורך פעילותו התקינה של הרכב ולכן אינה חוסה בצל ההגנה הקבועה בתקנה בה הואשם הנאשם.

עו"ד תומר גונן, שייצג את הנהג, אמר כי "המשטרה המציאה עבירה שכאשר אתה עונה לטלפון במתקן, זו הסחת דעת וחילקה אלפי דוחות. השופט קבע שאין עבירה כזאת. מותר לענות לשיחה או להוציא אחת, וגם להשתמש במערכת ניווט מהנייד. לנהג אסור לגלוש דרכו ברשת או לסמס גם כשהמכשיר במתקן". לאור זאת ביקש עו"ד גנון, זכות את הנאשם מכל אשמה. לגישתו אין להעדיף את עדות השוטר על פני עדות הנאשם ואף לא מתקיימת כל עבירה שעה שעשיית פעולה בטלפון , דרך מערכת המולטימדיה, שאינה אסורה בחוק.

השופט לרנר אמר כי אין איסור על שימוש בנייד כאשר הוא מונח בדיבורית. עוד ציין כי במקרה שברכב מותקנת מערכת מולטימדיה עם מסך מגע המאפשר לתפעל את הטלפון, ההפעלה והשימוש מותרים. קביעה זו למעשה משווה בין השימוש באמצעות מסך המולטימדיה לטלפון עצמו המוצב בדיבורית המיועדת לו. והתפעול מתבצע במסך המגע או בלחצני הטלפון.

קביעת השופט לרנר מהווה תקדים לסוגיה שבה שוטרי תנועה רושמים דוחות לנהגים שנראו עושים שימוש או נוגעים במכשיר הטלפון המצוי בדיבורית בזמן הנסיעה. השופט הסיק כי שימוש בטלפון בדיבורית, באמצעות מגע רגעי להפעלה או ניתוק השיחה אינה אסורה.

לאור זאת השופט זיכה מחמת הספק את הנהג שקיבל קנס בסך 1,000 ₪ ו- 8 נקודות חובה.

להדפסה

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

אוטוקום ניוזלטר

לקבלת מבזקי רכב בנושאי חדשות רכב, צרכנות בתחבורה ומבחני דרכים מלאו פרטים:

shutterstock_445850944(1).jpg