נהגים צעירים ומהירות נסיעה

הפאדיחה של בני הנוער בישראל, לנסוע במהירות המותרת.
11/7/16
בעמותת אור ירוק, הבינו כי בני הנוער של היום הם לא בני הנוער של פעם, ולכן לא מספיק להרצות ולהטיף להם על נהיגה בטוחה כדי להפוך אותם לנהגים זהירים. בשלוש השנים האחרונות, מפעילה עמותת אור ירוק בשיתוף משרד החינוך, פרויקט ייחודי בשם "סינמה דרייב". הוא מותאם לבני הנוער שראו כבר הכל. במסגרת התכנית, התלמידים משתתפים באופן אינטראקטיבי בחוויה לימודית יוצאת דופן שעושה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ביניהן גם סרט בתלת מימד, העוסק בהשפעת האלכוהול על הנהיגה. עד כה, השתתפו בפעילות זו עשרות אלפי תלמידים מכל רחבי הארץ. אחת הפעילויות בתכנית, היא סקר עליו עונים בני הנוער באופן אינטראקטיבי, ובו הם נשאלים לגבי הרגלי הנהיגה שלהם ושל חבריהם. תוצאות הסקר משקפות תמונת מצב מדאיגה, המוכיחה כי יש להגביר את שעות החינוך לבטיחות בדרכים בבתי הספר.
בסקר מיוחד נמצא, כי 46% מבני הנוער בתל אביב נהגו לפחות פעם אחת מבלי שקיבלו רישיון נהיגה. גם 51% מבני הנוער בחיפה ו- 45% מבני הנוער בהרצליה, הודו שעברו על החוק ונהגו ברכב או באופנוע ללא רישיון לפחות פעם אחת. בסקר בעניין נהיגה במהירות מופרזת: 31% מבני הנוער בבאר שבע אמרו כי אין שום סיכוי שיבקשו מחבר שנוסע במהירות מופרזת להאט וגם 30% מבני הנוער בהרצליה ציינו שלא יעשו את זה בגלל "הפאדיחה". עוד ציינו חלק גדול מבני הנוער בסקר כי הם לא יהססו לנסוע חזרה הביתה עם חבר ששתה אלכוהול: כמעט שליש מבני הנוער בראשון לציון למשל (29%) הודו כי הם יחזרו הביתה עם חבר שנוהג אחרי ששתה חצי ליטר בירה. חלקם אמנם התנו זאת בכך שהנהג ישתה קפה לפני הנהיגה חזרה ובניסיון הנהג, אך רבים מהם טענו כי אין למשקה כל השפעה על הנהיגה. כזכור, על פי חוק 0% אלכוהול, לנהגים צעירים אסור לנהוג לאחר שתיית כל כמות של אלכוהול לפני הנהיגה. בחיפה המצב מדאיג יותר, שם 38% מבני הנוער ציינו כי הם יחזרו הביתה עם נהג ששתה אלכוהול.
תכנית "סינמה דרייב", מורכבת מכמה חוויות שכולן רב חושיות ונועדו להסביר את תחום הבטיחות בדרכים במיוחד לצעירים. סרט התלת מימד למשל, מספר על שלושה צעירים נורמטיביים היוצאים למסיבה ושותים אלכוהול. בסרט מראים לבני הנוער מהי ההשפעה הפיזית של האלכוהול ואילו תהליכים הגוף והמערכת העצבית עוברים אחרי שתייתו. הסרט עוסק בלחץ החברתי ונותן לנהגים הצעירים המלצות כיצד לפעול בצורה אחראית במקרה ושתו.
חוויה נוספת בסינמה דרייב, היא חווית החושך והדמיון, שבה בחושך מוחלט ותוך כדי האזנה לפס קול היקפי, המשתתפים יהיו עדים לתחרות נהיגה בין בני נוער. בנוסף יעברו המשתתפים חוויות נוספות כמו שאלון טריוויה אינטראקטיבי, צפייה בחקירת תאונה וסיור במצבי נהיגה מסוכנים.
התכנית, מטפלת למעשה בגורמים האנושיים לתאונות דרכים, במטרה לשנות את נורמות הנהיגה של בני הנוער ועל ידי כך להפחית את מספר תאונות הדרכים, בהן מעורבים נהגים צעירים. בין הגורמים העיקריים בהם מטפל הפרויקט: מהירות, הסחת דעת, נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים, לחץ חברתי ואי חגירת חגורת בטיחות.
לדברי שמואל אבואב, מנכ"ל עמותת אור ירוק: "נהגים צעירים נמצאים בסיכון גבוה למעורבות בתאונות דרכים. בשל גילם הצעיר, הם נוטים לביטחון מופרז על הכביש ולביצוע התנהגויות שמסכנות את חייהם כמו נהיגה ללא רישיון, נהיגה תחת השפעת אלכוהול ונסיעה במהירות מופרזת, בין היתר בגלל לחץ חברתי. כדי לשנות זאת ולהציל את חייהם של צעירים רבים, יש להגביר את לימודי החינוך לבטיחות בדרכים בבתי הספר ולהעלות את מודעותם של בני הנוער לסכנות הכביש".
להדפסה

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

אוטוקום ניוזלטר

לקבלת מבזקי רכב בנושאי חדשות רכב, צרכנות בתחבורה ומבחני דרכים מלאו פרטים:

shutterstock_445850944(1).jpg